UDVDR Voćin na sekulinačkom Lageru održala godišnju skupštinu, otkrivena i spomena-ploča

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin jučer (subota) je na Lageru Sekulinci, mjestu gdje je 1991. godine bio logor srpskih paravojnih postrojbi, održala redovnu godišnju izvještajnu skupštinu, te je otkrivena spomen-ploča u sjećanje na sve nevine Hrvate koji su tamo proživjeli nezamislive torture, a neki su i zvjerski ubijeni.

Skupštinu je pozdravnim riječima nazočnima, među kojima su bili predsjednici i predstavnici braniteljskih udruga s područje Virovitičko-podravske županije te gosti zamjenik župana VPŽ Marijo Klement i načelnik Općine Voćina Predrag Filić sa svojim zamjenikom Rokom Perićem, otvorio predsjednik UDVDR Ogranak Voćin Darko Božičković. 

– Ovo mjesto smo simbolički odabrali, jer je malo znano da je ovdje na Lageru Sekulinci bio logor u kojemu su stradali naši sumještani, ali tu su bili zarobljeni i Hrvati iz ostalih općina od kojih su neki zvjerski ubijeni, a neki se još vode kao nestali. Odabrali smo ga i iz razloga kako bismo se mogli pridržavati i svih mjera suzbijanja širenja zaraze koronavirusom. Sve vas, ovdje nazočne srdačno pozdravljam i zahvaljujem vam se na dolasku – rekao je Božičković u uvodu u skupštinu.

Nakon podnošenja izvješća o radu udruge u proteklom razdoblju i financijskog izvješća, te plana rada za naredni period i financijskog plana, koja je podnio predsjednik Darko Božičković i koja su jednoglasno usvojena od strane članova udruge, uslijedile su pozdravne riječi gostiju. Tom su se prigodom nazočnima obratili redom: predsjednik Županijske podružnice UHDDR VPŽ Branko Mihoković, predsjednik UDVDR Ogranak Gradina Ivan Matić, predsjednik UDVDR Ogranak Slatina Ivan Selenić, predstavnik UHBDDR Duga Međa brigadni general Mirko Horvatin, načelnik Općine Voćin Predrag Filić, predsjednik Županijske podružnice UDVDR VPŽ Josip Nemec i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement. Svi su oni pohvalili rad ove vrijedne udruge.

Po završetku redovne godišnje izvještajne skupštine, svi nazočni su se uputili do postavljane spomen-ploče koja će buduće naraštaje upozoravati na događaje koji su se ovdje dogodili uz naznaku ”Da se nikad ne zaboravi!”. Prije otkrivanja spomen-ploče, predsjednik UDVDR Ogranak Voćin Darko Božičković upoznao je nazočne što se na Lageru Sekulinci 1991. godine događalo.

– Današnja općina Voćin područje je na kojem su tijekom Domovinskog rata počinjeni neviđeni zločini nad nevinim civilima. U prosincu 1991. godine u Voćinu se desio masovan pokolj stanovnika tog i okolnih mjesta, kada je na okrutan način ubijeno i masakrirano 47 civila od strane pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Te 1991. godine život u okupiranom Voćinu bio je prožet svakodnevnom torturom nad Hrvatima koji su premlaćivani, silovani i ubijani na zvjerski način. U tome su prednjačili pripadnici Belih orlova, a pri tom se nije pravila razlika da li je riječ o muškarcima, djeci, ženama ili starcima, svi su doživjeli istu sudbinu, sudbinu žrtve čija je jedina krivnja bila što su Hrvati. Njihova tragična sudbina, ali i sudbina desetaka Hrvata iz drugih tadašnjih općina dijelom je vezana za ovo mjesto, Lager Sekulinci koji je pretvoren u logor 18. kolovoza 1991. godine i to je bio sve do oslobađanja Voćina 13. 12. 1991. godine. Upravo ta žrtva naše nevine braće i sestara bila je povod da ovdje postavimo spomen-ploču koja će o tome svjedočiti mlađim generacijama. Također, na simboličan način ovo je i počast svim hrvatskim žrtvama koje su diljem domovine Hrvatske položile živote za neovisnu republiku Hrvatsku. U ozračju velike pobjede, 26. obljetnice VRO Bljesak, neka se nikad ne zaboravi žrtva svih naših branitelja koji su za našu slobodu položili svoje živote na oltar domovine. Neka im je vječna slava i hvala – rekao je Božičković.

Zajednički su spomen-ploču otkrili Josip Nemec, Predrag Filić i Marijo Klemant, a nakon otkrivanja uz nju su položeni upaljeni lampioni i cvjetni aranžman te izrečena molitva za sve žrtve Domovinskog rata. (www.icv.hr, ADF; Foto: D. Fišli)