U Voćinu održana molitva i tribina s hrvatskim braniteljima

Jučer (op.a. subota) nakon molitve i pripreme za drugu nedjelju došašća, u Bazilici Gospe Voćinske, pod vodstvom velečasnog Ivana Ereiza, u Pastoralnoj dvorani održana je ”Tribina o Domovinskom ratu”.

Govornici, dvojica mladih povjesničara, Borna Marinić i Dino Mataz, kroz poučna su predavanja upoznali sve prisutne s događajima iz Domovinskog rata na razini Republike Hrvatske, ali i konkretno na razini općine Voćin, evocirajući uspomene na prosinačke dane i događaje od prije 32 godine.

Uvodnu riječ na početku dao je i domaćin, velečasni Ivan Ereiz.

– Okupili smo se ovdje večeras, uoči druge nedjelje došašća, ali i tjedna u kojem se prisjećamo 32. obljetnice stradanja Voćina. U tome će nam pomoći i dvojica mladih povjesničara koji puno truda ulažu istražujući i zapisujući sve ono što se na ovim područjima događalo, s ciljem prenošenja istine mlađim naraštajima. U tom duhu i naš susret započeo je molitvom u Bazilici gdje smo uz obred paljenja druge adventske svijeće željeli moliti za sve žrtve Domovinskog rata, ali i one koji su počinili strašne zločine. Iskrena zahvala Borni i Dini, koji su, ostavivši svoje obveze, obogatili nas svojim znanjem, ali i potaknuli da promišljajući o žrtvi hrvatskih branitelja i teškoćama rata, više cijenimo sadašnju slobodu i mir- poručio je vlč. Ivan Ereiz, rektor Bazilike i Svetišta Gospe Voćinske.

Nakon uvodne riječi, mladi povjesničar Borna Marinić dao je sveopći pregled događaja na području Republike Hrvatske u studenom i prosincu 1991., naglašavajući položaj hrvatskih krajeva na udaru velikosrpskog agresora te kompleksnost obrane krajem 1991. godine.

– Bitno je naglasiti kako hrvatske snage u prosincu ’91. trpe strahoviti pritisak velikosrpskog agresora te je nužno sve te događaje staviti u kontekst kako bi javnost imala jasniju sliku o uzročno-posljedičnim vezama te zašto su se određene stvari dogodile i kakav odjek su iste imale u međunarodnom kontekstu, upravo na primjeru Voćina. Danas je veoma važno na ovakav način evocirati uspomene na navedene događaje, ali možda čak i bitnije, ovakvim predavanjima širiti tu antiratnu poruku, pogotovo u ovo predblagdansko vrijeme- istaknuo je Borna.

Općeniti pregled događaja na području Voćina i okolice s naglaskom na oslobodilačke operacije u Zapadnoj Slavoniji, dao je povjesničar Dino Mataz, osvrnuvši se na 13. prosinac i voćinsku tragediju.

– Kako nam se bliži 13. prosinac bitno je podsjetiti se na te strašne događaje i ne zaboraviti važnost istih te koliko su oni oblikovali stranice moderne hrvatske povijesti. Drago mi je da je danas ovdje dosta mladih, učenika OŠ Voćin, jer to je jedini način da kroz priču i predavanja njegujemo sjećanje na one kojih danas više nema- zaključio je Mataz, osvrnuvši se se na važnost malih ljudi koji su te ’91. godine dali puno u stvaranju suverene hrvatske države.

(www.icv.hr, dm, adf, foto: D. Božičković)

U Voćinu održana molitva i tribina s hrvatskim braniteljima