U Voćinu je uz mnoštvo sudionika, održano 14. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

Foto: K. Toplak

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije ove je godine organizirala 14. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, te obilježavanje 31. obljetnice masakra 47 nevinih civilnih žrtava Hrvata koji su od zločinačke ruke okrutno ubijeni 12. i 13. prosinca 1991. godine u Voćinu i okolnim mjestima.

Velik broj hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, sastalo se na Prebendi gdje ih je pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.

S Prebende, u pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama, hodočasnici su se zaputili u prostor voćinske bazilike gdje je biskup Škvorčević uz spomenik “U Majčinu naručju” položio vijenac u čast voćinskih žrtava, a potom je predvodio koncelebrirano misno slavlje.

U pokorničko-molitvenoj procesiji bili su i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića – župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i njegov zamjenik Igor Pavković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda – general Josip Lucić, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin uz zamjenicu Vlastu Honjek – Golinac, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, kao i mnogobrojni načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije, te predstavnici institucija, vjerskog i društvenog života, kao i velik broj hodočasnika.

Nakon koncelebriranog misnog slavlja uslijedio je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina, na kojemu su nazočili visoki predstavnici državne i lokalne vlasti.

Emotivnim govorima, u kojima su se prisjetili svih onih koje su svoje živote položili na oltar domovine s posebnim pijetetom na žrtvu koju je općina Voćin podnijela tog kobnog prosinca 1991. godine kada je na zvjerski način ubijeno 47 stanovnika te općine, nazočnima su se obratili ratni zapovjednik 136. slatinske brigade, brigadni general Josip Černi, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Josip Lucić i izaslanik Vlade Republike Hrvatske, virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Molitvu je predvodio župnik novobukovačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, velečasni Dejan Ilić.

Uz spomenik poginulim i nestalim mještanima Voćina i Huma, prvi vijenac i upaljene lampione položile su obitelji voćinskih žrtava i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava. Počast nevinim civilnim žrtvama Voćina, odao je i osobni izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića – virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda – general zbora Josip Lucić. Izaslanik ministra obrane Marija Banožića bio je Dalibor Bačija, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek. Polaganjem svijeća, počast nevino stradalima odali su i – saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, zamjenik župana Igor Pavković, predstavnici policije koje je predvodio zamjenik načelnika PU virovitičko-podravske Nenad Križić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicom Vlastom Honjek Golinac, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, mnogobrojni načelnici s područja VPŽ koje je predvodio načelnik općine Voćin Predrag Filić. Vijenac su položili i predstavnici mnogobrojnih braniteljskih udruga s područja VPŽ, koje je predvodio predsjednik Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš. Lampione su potom položili i mnogobrojni hodočasnici.

Ovo, 14. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin.

(www.icv.hr, adf, vpz.hr, foto: D. Fišli i K. Toplak)

U Voćinu je uz mnoštvo sudionika, održano 14. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj