U voćinskom marijanskom svetištu proslavljen Dan obitelji, misu predvodio msgr. Antun Škvorčević

Od 15. kolovoza 2011. godine, kada je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević na misnom slavlju predao ključ obnovljene voćinske crkve voditelju svetišta vlč. Mladenu Štivinu, Požeška biskupija slavi Dan obitelji, a u Svetištu Gospe Voćinske održava se biskupijsko hodočašće obitelji s brojnom djecom.

Tako je bilo i ove godine u voćinskom marijanskom svetištu gdje je utjehu i nadu za svoje trnovite životne puteve potražilo više od tisuću hodočasnika. Sve njih, a posebno obitelji s brojnom djecom, pozdravio je biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je predvodio svečano euharistijsko slavlje. U nadahnutoj propovijedi biskup je obiteljima izrazio veliku zahvalnost na njihovoj opredijeljenosti za život i na svemu onome što nastoje činiti u svojim obiteljima, za ljubav i žrtvu koju ulažu u novi život odričući se svoje osobne komocije.

Foto: P. Žarković

Svečano misno slavlje s blagoslovom brojnih obitelji završeno je jedinstvenom zavjetnom procesijom sa slikom Gospe Voćinske središtem Voćina.

Nakon svete mise i kratkog odmora, u voćinskom Hrvatskom domu održan je prigodni program za obitelji u organizaciji biskupijskog Centra ”Pro vita et familia” i tom je prigodom 150 obitelji s petero i više maloljetne djece primilo iznos od tisuću kuna kao pomoć Biskupijskog Caritasa.

Crkva Pohoda Blažene Djevice Marije

Voćinska crkva Pohoda Blažene Djevice Marije, koja je do temelja razorena u srbočetničkoj agresiji tijekom Domovinskoga rata 1991. godine, velikim je naporima i sredstvima Požeške biskupije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Virovitičko-podravske županije, Općine Voćin, gradova i općina Virovitičko-podravske županije, te brojnih donatora dvadeset godina kasnije izgrađena je u izvornom obliku i posvećena dan uoči blagdana Velike Gospe 2011. godine. (www.icv.hr, adf)