Općina Voćin među prvih 10 po udjelu izdvajanja za obitelji i djecu iz proračuna za 2021. godinu

Naknade za bebe, pomoć pri stambenom zbrinjavanju mladih, stipendije, nagrade najboljim učenicima kroz izravne pomoći do onih koji se odnose na sufinanciranje i prijavu na razne EU projekte, kroz primjerice gradnju i dogradnju vrtića… tek su neke od mjera kojima općine pomažu obiteljima i djeci, odnosno mjere kojima se želi poboljšati demografska slika.

Odljev stanovništva, posebno iz ruralnih krajeva, manji broj rođenih pa i negativan prirodni prirast situacija je s kojom se suočava većina općina, ponajprije one na kontinentu. Osim što je zaposlenost bitna, odnosno redovita primanja, općine pokušavaju i nizom drugih mjera stanovništvu olakšati život. Stoga se grade vrtići, ceste i ostali sadržaji te daju potpore, od onih za rođene bebe do gospodarstva, a koji doprinose kvaliteti života stanovništvu u ruralnim područjima.

Prema udjelu izdvajanja za obitelji i djecu iz proračuna za 2021. godinu je i Općina Voćin. Prva po tom udjelu izdvajanja u RH je Općina Martinska Ves s izdvojenih 12,28 posto proračuna, zatim općine Donji Andrijevci 11,51 posto, Barilović 10,81 posto, Borovo 7,43 posto, Đulovac 7,35 posto, Vrbje 6,87 posto, Vidovec 6,69 posto, te Općina Voćin 6,48 posto.

(načelnik.hr, foto: Općina Voćin)

Općina Voćin među prvih 10 po udjelu izdvajanja za obitelji i djecu iz proračuna za 2021. godinu