Jedan od najznačajnijih projekata Parka prirode Papuk – Geo info centar u Voćinu svoja vrata otvara u petak, 17. prosinca

U petak, 17. prosinca svoja vrata otvorit će „Geo info centar u Voćinu“ koji je izgrađen u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“, a riječ je o jednom od najznačajnijih projekata Parka prirode Papuk, ali i najveći projekt u sustavu zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, prijavljen na poziv „Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ukupna vrijednost projekta s neprihvatljivim troškovima je 90.090.587,54 kuna, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 77.238.120,20 kuna, a od toga 85 posto, odnosno 65.652.402,17 kuna je financirano bespovratnim sredstvima EU, dok je 15 posto financirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Park prirode Papuk je u sklopu projekta osim izgradnje Geo info centra u Voćinu, opremio i Centar za posjetitelje „Kuća Panonskog mora“ u Velikoj zajedno sa vanjskom učionicom i igraonicom. Izvedena je rekonstrukcija i izgradnja pristupne ceste do najposjećenijeg dijela parka – Park šume Jankovac. Također izgrađen je adrenalinski park u sklopu Kamp odmorišta, nekoliko novih vidikovaca, nabavljeni su brdski i električni bicikli te turistički autobus. Sve navedeno dalo je izniman doprinos u pozicioniranju Parka prirode Papuk kao najposjećenije kontinentalne destinacije u istočnom dijelu Republike Hrvatskoj i jednog od najposjećenijih zaštićenih područja.

(www.icv.hr, pp-papuk.hr)