GEOLOŠKA, BIOLOŠKA I KULTURNA BAŠTINA PAPUKA Doznajte kako će izgledati 40 milijuna kuna vrijedan Geo info centar u Voćinu

Čitavu 2019. godinu iz Parka prirode Papuk stižu informacije o rekordnoj posjećenosti Park šume Jankovac koja bilježi porast posjetitelja od 30 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Jednakim rastom može se pohvaliti i kamp odmorište Duboka, a novootvoreni adrenalinski park popunjen je danima unaprijed i u svega mjesec dana od otvorenja po broju posjetitelja u stopu prati Jankovac. Dodamo li na to odjek koji je postignut balonom na vrući zrak, možemo reći da se u Parku prirode Papuk ovoga proljeća dogodilo buđenje kontinentalnog turizma u punom njegovom smislu.

Papuk sigurnim koracima utire put neviđenim stvarima na ovom području i postavlja standarde koje će biti izazov pratiti, no ipak, na sve ove pokazatelje uspješnosti u Javnoj ustanovi Park prirode Papuk naglašavaju – to je tek početak onoga što se očekuje po završetku projekta “Geopriče UNESCO geoparka”.

A što je to što nas čeka u Voćinu, a vrijedno je oko 40 milijuna kuna i prostire se na preko 800 četvornih metara?

foto: Park prirode Papuk

Geo info centar, zamišljen kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk te općenito sustavom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj u svojoj suštini informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka.

Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz čitavu prošlost do samog početaka našeg planeta, a 3D dvorane omogućit će zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima Papuka. Postav geologije posvećen je geologiji općenito i geološkim specifičnostima Papuka, a uz ostale izloške uključuje i 8 multimedijalnih prezentacija u obliku interaktivnih ekrana koji su u određenim slučajevima dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama.

Na postavu biologije u Geo info centru moći ćete vidjeti modele, skulpture i fotografije zanimljivih živih bića. Park prirode Papuk zaštićen je između ostalog zbog svoje bioraznolikosti, a sam Papuk ima preko 1200 vrsta biljaka, što je četvrtina cjelokupne hrvatske flore.

Postav arheologije sadržavat će interaktivni ekran na kojem će posjetitelji moći izabrati neko od 7 razdoblja (neolitik, eneolitik, brončano doba, željezno doba, antika, srednji vijek i 18. stoljeće) i detaljnije se upoznati s njime, uključujući i detalje o kulturi, nalazištima i artefaktima iz tog razdoblja na Papuku.

Osim edukativnih elemenata, objekt će sadržavati suvenirnicu te prostore za odmor i okrijepu. Sve je ovo samo uvod u ono što nas očekuje iduće godine u Voćinu, a prilika je ovo da se i lokalno stanovništvo aktivno uključi u turističku ponudu u pogledu smještajnih kapaciteta, kako bi posjetiteljima bio omogućen višednevni boravak na Papuku.

foto: Park prirode Papuk

Geo info centar financira se projektom “Geo priče UNESCO geoparka” KK.06.1.2.01. koji je jedan je od najznačajnijih projekata JU PP Papuk. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprava za ceste Virovitičko – podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” prijavljen na poziv “Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta s neprihvatljivim troškovima je 90.090.587 kuna, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 77.238.120 kuna, a od toga 85%, odnosno 65.652.402 kune bit će financirano bespovratnim sredstvima EU.

Razdoblje provedbe projekta je od početka obavljanja aktivnosti, odnosno od 9. ožujka 2016. godine do završetka obavljanja predmetnih aktivnosti odnosno do 31. ožujka 2020. godine. (www.icv.hr, Park prirode Papuk)