FOTO Pjesma, ples i miris pečenih kestena obilježili 12. voćinsku kestenijadu

Tradicionalno se u listopadu u Voćinu održava manifestacija Voćinska kestenijada. Prošle, 2020. godine, zbog epidemioloških mjera kestenijade nije bilo, radi toga je Kulturno-umjetnička udruga ”Voćin” ove godine manifestaciju organizirala dva dana, subotu i nedjelju, s nikad bogatijim programom.

Subota je bila rezervirana za natjecanje u kuhanju čobanca, neizostavno pečenje kestena, ali i sa čak dva koncerta. Nastupili su Fijakeri i potom Opća opasnost.

Središnji dan 12. Voćinske kestenijade bila je nedjelja. Folklorne skupine okupile su se u Domu udruga “Dudnjak” odakle su se prošetale do središta Voćina, mjesta koje je bilo namijenjeno za ples, pjesmu, pečenje kestena i pripremu ostalih delicije od tog jesenskog ploda kojeg u voćinskim šumama ima na pretek.

Po dolasku folkloraša, u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije vlč. Ivan Ereiz služio je svetu misu, nakon koje su se folklorne skupine uputile uz pjesmu do velikog šatora i mjesta održavanja kulturno-umjetničkog programa te su se kraćim glazbeno-plesnim izričajem predstavili okupljenim posjetiteljima.

IMG_8358
Potom je u šatoru uslijedio nastup folklornih skupina koje su predstavile voditeljice Matea i Dijana, a 12. Voćinsku kestenijadu službeno je s nekoliko prigodnih riječi otvorio zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.Prvo su na pozornicu velikog šatora izišli domaćini, Kulturno-umjetnička udruga ”Voćin” predstavivši se koreografijom naziva ”Pod Papukom”. Drugi su nastupili folkloraši Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva ”Muikeluš” s koreografijom naziva ”Al je lijepo u našemu kraju”. Treći nastup pripao je članicama i članovima Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva ”Dika” iz Slatine, koji su se predstavili koreografijom koja se sastojala od pjesama i plesova slatinskih prigradskih naselja Donji Meljani i Sladojevci te okolice. Scenskim prikazom običaja prela sa područja našičnog kraja, kao ‘šlag na tortu’, predstavile su se članice i članovi Hrvatskog kulturnog društva ”Lisinski” iz Našica. Svi nastupi folkloraša popraćeni su velikim pljeskom gledatelja. Završne riječi pripale su voditeljicama Matei i Dijani koje su sve nazočne pozvale na degustaciju neizostavne velike torte od kestena, ruku djelo slatinske ‘kraljice kolača’ Sandre Jadek.Točku na ‘i’ drugog dana Voćinske kestenijade stavio je Tamburaški sastav Slavonske lole.

Ovogodišnja, 12. Voćinska kestenijada održana je u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge Voćin, a pod pokroviteljstvom Općine Voćin, Virovitičko-podravske županije i Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)

FOTO Pjesma, ples i miris pečenih kestena obilježili 12. voćinsku kestenijadu